Jak powstaje piwo
Warzenie piwa to proces, który zaczyna się na etapie małego ziarenka. Zanim złoty trunek opuści browar i trafi do naszych szklanek, musi przejść kilka etapów produkcji.
Słodowanie
Zboże używane do produkcji piwa – zwykle jęczmień lub pszenica, musi najpierw zostać poddane słodowaniu. Kiełkowanie ziaren zostaje zatrzymane poprzez suszenie, a powstały w ten sposób słód przesiewa się i mieli. Zmielony słód trafia do zacierania. Poddany wysokim temperaturom wytwarza cukry potrzebne do fermentacji, czyli tzw. ekstrakt.
Filtrowanie
Gotowy zacier słodowy jest następnie filtrowany, a w efekcie tego procesu powstaje tzw. brzeczka.
Warzenie
Brzeczka trafia teraz do kotłów warzelnych, gdzie jest gotowana przez przynajmniej kilkadziesiąt minut z dodatkiem chmielu. Chmiel na tym etapie dodaje przyszłemu piwu goryczki. Po uwarzeniu piwo będzie wystudzone i doprawione drożdżami.
Fermentacja
Przez następne kilkanaście dni piwo fermentuje pod wpływem drożdży, które „nasycają” je alkoholem. Teraz tworzy się też charakterystyczny smak i zapach piwa.
Dojrzewanie
Gotowe piwo musi jeszcze trochę odczekać: przez około tydzień leżakuje i dojrzewa smakowo w specjalnym tanku, w temperaturze bliskiej zeru.
Filtracja
To już prawie finał – aby piwo było klarowne, należy je jeszcze dobrze przefiltrować i oczyścić z drożdży.
Rozlew
Przefiltrowane piwo można już rozlać do butelek, puszek, kegów i wypuścić w świat, gdzie czekają na nie rzesze wiernych wielbicieli.
Powiązane artykuły:
Skład piwa
Skład i wartość energetyczna piwa Piwo składa się z wody, słodu oraz chmielu. Do jego produkcji używa się również drożdży piwowarskich. Niektórzy producenci na etykietach piw podają więcej detali: precyzują
Z czego robi się piwo?
Z czego robi się piwo? Do produkcji piwa, niezależnie od gatunku, używa się 4 podstawowych składników. Każdy z nich jest inny, ale razem tworzą harmonijną kompozycję. Chmiel Zielone szyszki, które
Sposób produkcji
Jak powstaje piwo Warzenie piwa to proces, który zaczyna się na etapie małego ziarenka. Zanim złoty trunek opuści browar i trafi do naszych szklanek, musi przejść kilka etapów produkcji. ETAPY