Rodzaje piwa

Obecnie na świecie warzy się kilkadziesiąt rodzajów piw i wciąż powstają ich nowe warianty. Według klasyfikacji Beer Judge Certification Program (BJCP) istnieją 23 podstawowe style piwne, które dzielą się jeszcze na podtypy. Poznajmy kilka najpopularniejszych.

JASNY LAGER

Lager to najpopularniejszy gatunek piwa na świecie. Dobrze gasi pragnienie, jest orzeźwiający, wytrawny i nagazowany.
Lager występuje w wersji lekkiej, mocnej i pełnej oraz w kolorach od słomkowego do ciemnozłotego.

PILZNER

Pilzner to piwo o tradycyjnej, średniowiecznej recepturze. Jest niefiltrowany, lekko słodkawy i chmielowy.
Pilzner występuje w wariancie bohemskim i niemieckim, ma kolor złoty, czasem ciemniejszy – bursztynowy.

CIEMNY LAGER

Ciemny lager to piwo bawarskie. Może być mętny lub klarowny, w smaku z lekko karmelowy, orzechowy, z nutą czekoladową.
Ciemny lager występuje w wersji monachijskiej oraz schwarzbier. Monachijski ma kolor miedziany, a schwarzbier prawie czarny.

MARCOWE

Piwo marcowe warzy się w Niemczech specjalnie na Oktoberfest. Powstaje na początku wiosny. Marcowe należy do grupy bursztynowych lagerów. Jest przejrzyste, ma kolor bursztynowo-miedziany, smakuje opiekanym słodem, z lekką goryczką.

BOCK/KOŹLAK

Bock to piwo o lekko korzennym i karmelowym aromacie, z kremową pianą.
Występuje w kilku wariantach: m.in. tradycyjnym, dubeltowym, majowym i lodowym (eisbock). Ma kolor od ciemnozłotego do głęboko bursztynowego.

PORTER

Porter to mocne, ciemne piwo z lekko żółtawą lub brązową pianą.
Występuje w wariancie angielskim i bałtyckim. Porter angielski ma wyczuwalne w smaku nuty palone, a porter bałtycki owocowe.

STOUT

Stout to mocne, czarne piwo o niemal gęstej konsystencji. Ma ciemną pianę i jest nieprzezroczysty. Smakuje palonym słodem, z aromatem kawy i czekolady.
Stout występuje w wersji dry oraz sweet/milk.

ALE

Ale to klarowne, mało nagazowane piwo, pochodzące z Wysp Brytyjskich. Ma silny aromat owocowy, karmelowy, czasem orzechowy.
Ale występuje w wielu wariantach, m.in. szkockim, angielskim, amerykańskim, kolonialnym i belgijskim.

PIWO PSZENICZNE

Piwo pszeniczne jest niefiltrowane i nieco mętne, zostawia na dnie butelki charakterystyczny drożdżowy osad. W jego smaku można wyczuć nuty bananów i cytrusów.
Wśród piw pszenicznych występują odmiany jasne i ciemne. Jednym z najsmaczniejszych jest piwo grodziskie z podwędzanego słodu.

PIWA SMAKOWE

Piwa smakowe to szeroka i popularna kategoria. Występują w różnych wariantach: owocowych, miodowych, aromatyzowanych.
W zależności od rodzaju, piwa smakowe mogą być lekko słodkawe, karmelowe, z wyczuwalną nutą korzenną, czekoladową i nie tylko.

PIWA SPECJALNE

Piwa specjalne to piwa uwarzone eksperymentalnie: przy użyciu nowych technologii, specjalnych składników czy zaskakujących dodatków.
Wśród piw specjalnych znajdziemy m.in. piwa ziołowe, warzywne, kwiatowe, wędzone, ryżowe czy lawendowe.

Powiązane artykuły:

Kultura

Beer & food pairing

Z czym serwować piwo Gdy degustujemy piwo powoli i świadomie, szybko zauważymy, że każdy piwny styl ma swój charakterystyczny bukiet. W jednym piwie wyczujemy nuty goryczkowe, w innym palone, owocowe, a nawet

Czytaj dalej
Kultura

Jakie szkło do piwa

Jak dobrać szkło do piwa Piwo pite prosto z butelki świetnie smakuje na grillu, ale nie ma nic wspólnego z prawdziwą degustacją. Dobrze zaserwowane piwo to piwo podane w szklance – czystej, lekko

Czytaj dalej
Kultura

Kim jest konsument piwa

Kim jest konsument piwa Portret polskiego piwosza Statystyczny fan piwa to młody mężczyzna z dużego miasta. Lubi jasne pełne, pija je z przyjaciółmi, a wybiera patriotycznie – piwo polskie,

Czytaj dalej