Jak robi się piwo bezalkoholowe?
Piwo bezalkoholowe powstaje z tych samych składników, co piwo z alkoholem – słodu, chmielu, drożdży i wody. Proces jego warzenia jest również prawie identyczny, różni się tylko na jednym etapie, w zależności od zastosowanej technologii. Jak browary uzyskują piwo bezalkoholowe i niskoalkoholowe?
Piwo bezalkoholowe można uwarzyć na kilka sposobów. W każdym z nich chodzi o to, żeby nie dopuścić do wytworzenia alkoholu w piwie albo go z piwa usunąć. Najpopularniejsze metody produkcji piwa bezalkoholowego to:
Fermentacja przerywana
cały proces warzenia odbywa się tak, jak przy tradycyjnym piwie: patrz Jak powstaje piwo, ale fermentacja zostaje przerwana, gdy tylko drożdże zaczną wytwarzać alkohol;
Ograniczenie fermentacji
zastosowanie specjalnych szczepów drożdży piwowarskich, które nie przerabiają cukru na alkohol, ale pozwalają zachować smak i aromat piwa;
Dealkoholizacja
usunięcie alkoholu z piwa pod koniec warzenia, metodą odparowania lub filtracji.
Powiązane artykuły:
Definicja Piwa Bezalkoholowego
Czym jest piwo bezalkoholowe Piwo bezalkoholowe smakiem i zapachem przypomina tradycyjne piwo, ale różni się od niego zawartością „procentów”. To dobra alternatywa dla wielbicieli piwa, którzy z różnych powodów nie mogą po nie sięgnąć.
Rodzaje piw bezalkoholowych
Rodzaje piw bezalkoholowych Piwa bezalkoholowe dostępne są w coraz większym wyborze. Jeszcze do niedawna na sklepowych półkach można było spotkać tylko bezalkoholowy lager. Dziś oferta 0% i „low alcohol” obejmuje
Jak robi się piwo bezalkoholowe?
Jak robi się piwo bezalkoholowe? Piwo bezalkoholowe powstaje z tych samych składników, co piwo z alkoholem – słodu, chmielu, drożdży i wody. Proces jego warzenia jest również prawie