Z czym serwować piwo
Gdy degustujemy piwo powoli i świadomie, szybko zauważymy, że każdy piwny styl ma swój charakterystyczny bukiet. W jednym piwie wyczujemy nuty goryczkowe, w innym palone, owocowe, a nawet czekoladowe. Dzięki bogactwu smaków i aromatów piwo świetnie sprawdza się jako dodatek do posiłków. Może z powodzeniem zastąpić używane w tym celu wino. Z jakim jedzeniem najlepiej łączyć piwa?
Jakie piwo do przystawek (mięsne i rybne)
- Tatar + lager
- Szynka, salami + lager, plizner, koźlak
- Chorizo + lager, plizner
- Wędzona szynka + porter bałtycki, marcowe, ale
- Pasztet z dziczyzny + ciemny lager
- Pasztety rybny + piwo pszeniczne
Jakie piwo do przystawek (wege)
- Surowe warzywa + lager
- Sałatki, sałaty + piwo pszeniczne, piwa smakowe
Jakie piwo do serów
- Cheddar, mozzarella + lager
- Camembert, sery zagrodowe + pilzner
- Sery dojrzewające + porter bałtycki, marcowe
- Stilton + stout
- Sery wędzone + piwo pszeniczne
Jakie piwo do deserów
- Owoce + ciemny lager, ale, piwo pszeniczne, piwa smakowe
- Gruszka, winogrona + porter bałtycki
- Galaretki + piwa smakowe
- Ciasto truskawkowe + lager
- Ciasta orzechowe + piwa smakowe
- Kruche tarty + lager, piwa smakowe
- Szarlotka + piwo pszeniczne
- Tiramisu + ciemny lager
- Desery czekoladowe + ciemny lager, stout
- Gorzka czekolada + porter bałtycki
- Orzechy, bakalie + piwa smakowe
Jakie piwo do mięs
- Stek wołowy + lager, pilzner
- Wieprzowina + lager, pilzner, koźlak, piwo pszeniczne
- Mięsa w sosach, gulasze + koźlak, marcowe
- Potrawki mięsne w ziołach + ale
- Cielęcina + ciemny lager, piwa smakowe
- Chilli con carne + porter bałtycki
- Drób + ciemny lager, piwo pszeniczne, piwa smakowe
- Pieczony indyk + pilzner
- Kaczka + ale
- Gęsina + lager, piwa smakowe
- Podroby + ale
- Dziczyzna + piwa smakowe
Jakie piwo do ryb i owoców morza
- Chude ryby + stout
- Tłuste ryby + ale
- Łosoś + piwo pszeniczne
- Owoce morza + stout, piwa smakowe
Jakie piwo do dań mącznych
- Knedle + pilzner, koźlak
- Kluski, placki + koźlak
- Makarony + piwa smakowe
Powiązane artykuły:
Beer & food pairing
Z czym serwować piwo Gdy degustujemy piwo powoli i świadomie, szybko zauważymy, że każdy piwny styl ma swój charakterystyczny bukiet. W jednym piwie wyczujemy nuty goryczkowe, w innym palone, owocowe, a nawet
Jakie szkło do piwa
Jak dobrać szkło do piwa Piwo pite prosto z butelki świetnie smakuje na grillu, ale nie ma nic wspólnego z prawdziwą degustacją. Dobrze zaserwowane piwo to piwo podane w szklance – czystej, lekko
Kim jest konsument piwa
Kim jest konsument piwa Portret polskiego piwosza Statystyczny fan piwa to młody mężczyzna z dużego miasta. Lubi jasne pełne, pija je z przyjaciółmi, a wybiera patriotycznie – piwo polskie,