Z czym serwować piwo

Gdy degustujemy piwo powoli i świadomie, szybko zauważymy, że każdy piwny styl ma swój charakterystyczny bukiet. W jednym piwie wyczujemy nuty goryczkowe, w innym palone, owocowe, a nawet czekoladowe. Dzięki bogactwu smaków i aromatów piwo świetnie sprawdza się jako dodatek do posiłków. Może z powodzeniem zastąpić używane w tym celu wino. Z jakim jedzeniem najlepiej łączyć piwa?

Jakie piwo do przystawek (mięsne i rybne)

  • Tatar + lager
  • Szynka, salami + lager, plizner, koźlak
  • Chorizo + lager, plizner
  • Wędzona szynka + porter bałtycki, marcowe, ale
  • Pasztet z dziczyzny + ciemny lager
  • Pasztety rybny + piwo pszeniczne

Jakie piwo do przystawek (wege)

  • Surowe warzywa + lager
  • Sałatki, sałaty + piwo pszeniczne, piwa smakowe

Jakie piwo do serów

  • Cheddar, mozzarella + lager
  • Camembert, sery zagrodowe + pilzner
  • Sery dojrzewające + porter bałtycki, marcowe
  • Stilton + stout
  • Sery wędzone + piwo pszeniczne

Jakie piwo do deserów

  • Owoce + ciemny lager, ale, piwo pszeniczne, piwa smakowe
  • Gruszka, winogrona + porter bałtycki
  • Galaretki + piwa smakowe
  • Ciasto truskawkowe + lager
  • Ciasta orzechowe + piwa smakowe
  • Kruche tarty + lager, piwa smakowe
  • Szarlotka + piwo pszeniczne
  • Tiramisu + ciemny lager
  • Desery czekoladowe + ciemny lager, stout
  • Gorzka czekolada + porter bałtycki
  • Orzechy, bakalie + piwa smakowe

Jakie piwo do mięs

  • Stek wołowy + lager, pilzner
  • Wieprzowina + lager, pilzner, koźlak, piwo pszeniczne
  • Mięsa w sosach, gulasze + koźlak, marcowe
  • Potrawki mięsne w ziołach + ale
  • Cielęcina + ciemny lager, piwa smakowe
  • Chilli con carne + porter bałtycki
  • Drób + ciemny lager, piwo pszeniczne, piwa smakowe
  • Pieczony indyk + pilzner
  • Kaczka + ale
  • Gęsina + lager, piwa smakowe
  • Podroby + ale
  • Dziczyzna + piwa smakowe

Jakie piwo do ryb i owoców morza

  • Chude ryby + stout
  • Tłuste ryby + ale
  • Łosoś + piwo pszeniczne
  • Owoce morza + stout, piwa smakowe

Jakie piwo do dań mącznych

  • Knedle + pilzner, koźlak
  • Kluski, placki + koźlak
  • Makarony + piwa smakowe

Powiązane artykuły:

Kultura

Beer & food pairing

Z czym serwować piwo Gdy degustujemy piwo powoli i świadomie, szybko zauważymy, że każdy piwny styl ma swój charakterystyczny bukiet. W jednym piwie wyczujemy nuty goryczkowe, w innym palone, owocowe, a nawet

Czytaj dalej
Kultura

Jakie szkło do piwa

Jak dobrać szkło do piwa Piwo pite prosto z butelki świetnie smakuje na grillu, ale nie ma nic wspólnego z prawdziwą degustacją. Dobrze zaserwowane piwo to piwo podane w szklance – czystej, lekko

Czytaj dalej
Kultura

Kim jest konsument piwa

Kim jest konsument piwa Portret polskiego piwosza Statystyczny fan piwa to młody mężczyzna z dużego miasta. Lubi jasne pełne, pija je z przyjaciółmi, a wybiera patriotycznie – piwo polskie,

Czytaj dalej