Czym jest piwo

Występuje w różnych rodzajach i smakach. Bywa klarowne lub mętne. Lubi zaskakiwać aromatem. Piwo to trunek o wielu twarzach, wśród których każdy znajdzie swoją ulubioną. Niezależnie jednak od gatunku czy pochodzenia, aby napój można było nazwać piwem, musi on spełnić szereg norm.

W polskim piwowarstwie dobrowolnie stosowana jest definicja piwa, oparta o wcześniejszą polską normę. Definicja ta została wypracowana wspólnie przez dwie największe organizacje skupiające producentów piwa, reprezentujące łącznie ponad 85% rynku. Szacuje się, ze ponad 90% piw uwarzonych w Polsce spełnia wymogi tej definicji. Mówi ona, że:

Piwo jest napojem otrzymywanym w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej. Brzeczkę produkuje się ze słodu browarnego oraz wody z dodatkiem chmielu lub produktów chmielowych, bez dodatków lub z dodatkiem surowców niesłodowanych oraz dozwolonych substancji. Łączna ilość dodawanych surowców niesłodowanych nie może zastąpić więcej niż 45% słodu we wsadzie surowcowym. Do piwa mogą być dodane: składniki będące żywnością, dozwolone substancje dodatkowe oraz pomagające w przetwarzaniu.

Definicję piwa w takim właśnie brzmieniu nasi piwowarzy przyjęli w 2017 r. Od tego momentu każda kropla piwa, warzona przez firmy zrzeszone w Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce oraz Stowarzyszeniu Regionalnych Browarów Polskich (czyli większość piw dostępnych w sprzedaży), spełnia te same standardy.

Powiązane artykuły:

Wiedza

Skład piwa

Skład i wartość energetyczna piwa Piwo składa się z wody, słodu oraz chmielu. Do jego produkcji używa się również drożdży piwowarskich. Niektórzy producenci na etykietach piw podają więcej detali: precyzują

Czytaj dalej
Wiedza

Z czego robi się piwo?

Z czego robi się piwo? Do produkcji piwa, niezależnie od gatunku, używa się 4 podstawowych składników. Każdy z nich jest inny, ale razem tworzą harmonijną kompozycję. Chmiel Zielone szyszki, które

Czytaj dalej
Wiedza

Sposób produkcji

Jak powstaje piwo Warzenie piwa to proces, który zaczyna się na etapie małego ziarenka. Zanim złoty trunek opuści browar i trafi do naszych szklanek, musi przejść kilka etapów produkcji. ETAPY

Czytaj dalej