Browary tworzą tysiące miejsc pracy
Branża piwowarska jest bardzo istotnym pracodawcą – bezpośrednio w browarach pracuje około 9,5 tys. osób. Jeśli dodać do tego zatrudnienie w branżach powiązanych z produkcją i sprzedażą piwa, czyli w handlu, rolnictwie i przetwórstwie spożywczym oraz sektorze HoReCa, to otrzymamy 114,5 tys. miejsc pracy związanych z piwem.
Browarnicy od pokoleń
Przedstawiciele organizacji pracowniczych działających na terenie browarów, najlepiej znający swoją załogę, lubią podkreślać, że warzenie piwa to przede wszystkim ludzie. Jest w tym wiele prawdy. W browarach pracują kolejne pokolenia z rodzin związanych z browarnictwem. Blisko 20 proc. piwowarów to osoby z długim stażem, po 50. roku życia. Dzisiaj zapoznają młodsze pokolenia z tajnikami warzenia piwa.
Wysoka wydajność pracy w browarach
Dzięki inwestycjom firm produkujących piwo, czynionym na przestrzeni lat, niemal czterokrotnie wzrosła wydajność pracy w browarach – z 1,1 tys. hektolitrów na jednego pracownika w 1995 r. do 4,2 tys. w 2019 r. Porównanie wydajności pracy w branży piwowarskiej (328 tys. zł na osobę) do wydajności pracy w produkcji artykułów spożywczych w ogóle (106 tys. zł na osobę) pozwala dostrzec, że sektor ten wyraźnie wyróżnia się na tle całego przetwórstwa spożywczego. Wiąże się to z wysokością pensji pracowników browarów. I znów – porównując średnie roczne płace w browarnictwie (ok. 90 tys. zł brutto) do średnich rocznych zarobków w sektorze produkcji napojów (ok. 79 tys. brutto), zauważymy, że są one wyższe.
Browary w Polsce drugim największym pracodawcą w UE
Rynek pracy tworzony przez przemysł piwowarski w Polsce to również potęga w skali Europy. W 2020 r. więcej osób zatrudnionych bezpośrednio w browarnictwie pracowało tylko w Niemczech (27,3 tys.).
Miejsca pracy zależne od produkcji piwa
Produkcja i konsumpcja piwa to nie tylko miejsca pracy w zakładach piwowarskich, ale i w całym łańcuchu – od zebrania surowców potrzebnych do uwarzenia złotego trunku aż po jego sprzedaż. Ten proces wymaga współdziałania szeregu branż: sektora rolniczego, producentów opakowań, transportu i logistyki, handlu, gastronomi i usług. Na jedną osobę zatrudnioną bezpośrednio przez browary przypada łącznie około 12 stanowisk pracy tworzonych pośrednio lub w sposób indukowany.
Pozytywny wpływ browarów na zatrudnienie jest odczuwalny przede wszystkim w takich branżach jak:
- Branża hotelarska i gastronomiczna (30 tys. miejsc pracy)
- Handel (ponad 16,5 tys. miejsc pracy)
- Przemysł lekki (prawie 23,5 tys. miejsc pracy)
- Rolnictwo (ponad 6 tys. miejsc pracy)
- Pozostałe usługi (ponad 7 tys. miejsc pracy)
Powiązane artykuły:
Kluczowe liczby
Znaczenie branży piwowarskiej dla polskiej gospodarki Polska branża piwowarska stanowi istotne ogniwo gospodarki narodowej. Wartość dodana wytworzonaw gospodarce Wpływy z podatków i opłat od branży, w tym 4,2 mld zł z VAT
Mapa Browarów
Mapa Browarów W kraju działa ponad 300 małych, średnich i dużych browarów. Na mapie przedstawiono browary zrzeszone w:Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego-Browary Polskie i Stowarzyszeniu Regionalnych Browarów Polskich
Rynek pracy
Branża piwowarska jest bardzo istotnym pracodawcą – bezpośrednio w browarach pracuje około 9,5 tys. osób. Jeśli dodać do tego zatrudnienie w branżach powiązanych z produkcją i sprzedażą piwa, czyli w handlu, rolnictwie i przetwórstwie spożywczym oraz sektorze HoReCa, to otrzymamy 114,5 tys. miejsc pracy związanych z piwem.